Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is?
Darmflora
Door verschillende oorzaken kan uw darmflora, de microbiota, uit balans raken. Dit wordt ook wel ‘dysbiose’ genoemd. U wil dan het liefst zo snel mogelijk uw darmflora herstellen. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica heeft invloed op de balans van uw darmflora, maar voeding en leeftijd zijn ook belangrijke factoren. De hoeveelheid bifidobacteriën neemt bijvoorbeeld aanzienlijk af op latere leeftijd. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat het percentage bifidobacteriën in de darmflora bij ouderen mensen ongeveer 1% is, terwijl dit bij volwassenen nog zo’n 3% tot 6% van de totale darmflora is!
Darmflora herstellen
Een dysbiose wordt geassocieerd met verschillende ziektebeelden, zoals chronische darmontstekingen. Een deel van de bacteriën die zich in de microbiota bevinden is bekend. Dit kunnen we vergelijken met het topje van een ijsberg. Het grootste deel van de darmflora is immers nog onbekend terrein. Vandaar dat het nog niet mogelijk is om een complete microbiota in kaart te brengen. Met behulp van DNA-technieken wordt geprobeerd om ook de andere aanwezige micro-organismen te ontdekken en herkennen.
Onze spijsvertering wordt ondersteund door alle bacteriën die in de darmen zitten, dat zijn er honderdduizend miljard. Tien keer zoveel als het totaal aantal lichaamscellen. Al die bacteriën samen worden de darmflora (microbiota) genoemd. De darmflora doet veel goeds voor ons lichaam. Onze stoelgang en een goed werkend immuunsysteem wordt hierdoor verzorgd.
Darmflora baby
Tijdens de bevalling komt een baby voor het eerst met bacteriën in aanraking: door contact met het geboortekanaal en uitgebreid contact met de moeder en de omgeving na de geboorte. De bacteriën waarmee het kind in de eerste periode in aanraking komt, bepalen grotendeels de samenstelling van de darmflora. Een kind dat via een keizersnede geboren wordt, heeft daarom initieel ook een andere samenstelling van de microbiota dan een baby die op de vaginale manier op de wereld komt. De darmflora van baby’s die via een keizersnede geboren zijn vragen dus andere en eventueel extra actie dan baby’s die vaginaal ter wereld komen. De kolonisatie van bifidobacteriën in de darmen is pas 30 dagen na de geboorte op hetzelfde niveau als bij kinderen die via een vaginale bevalling ter wereld komen.
Wat is een goede darmflora?
De gunstige darmbacteriën remmen de groei van schadelijke micro-organismen. Plantenvezels zijn de voeding voor bacteriën, die op hun beurt weer gezonde vetzuren aanmaken. Daarnaast produceren ze slijm dat bijdraagt aan een goede weerstand. Ook programmeren ze immuun cellen en produceren ze hersenhormonen. Bacteriën doen dit in een complexe relatie met hun gastheer, de darm. Deze nauwe samenwerking en wederzijdse afhankelijkheid tussen organismen wordt symbiose genoemd. Darmaandoeningen en darminfecties kunnen in feite alleen worden begrepen als ze in relatie tot het darm-microbioom gezien worden.
Belangrijke elementen voor een gezonde en goede darmflora zijn:
- De zuurgraad van de darminhoud
- De aantallen gisten en schimmels
- Immunoglobuline
- Calprotectine en andere stoffen die duiden op een darmontsteking
- Galzouten
Afname van de diversiteit wordt veroorzaakt door:
- Het gebruik van voeding die uit genetisch gemanipuleerde producten is vervaardigd
- Suikers
- Het gebruik van plantaardig olie
- Smaakstoffen
- Chemicaliën
- Antibiotica
Symptomen van een dalende darmflora
Een daling van de aantallen goede bacteriën en een overgroei van het aantal schadelijke bacteriën, gaat gepaard met:
- Een opgezette buik
- Winderigheid
- Een afwijkend ontlastingspatroon
- Een sterk ruikende ontlasting
- Een toename van gisten
- Ontstekingsreacties
- Depressiviteit
- Vermoeidheid
- Klachten die ontstaan na een antibioticumkuur
Darmflora onderzoek
Darmen zijn ons tweede brein. Belangrijk dus om hier goed voor te zorgen. Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is? En wat u hier aan kunt doen? Informeer naar onze mogelijkheden.
U kunt een mail sturen naar mail@aquasund.nl of bellen naar 010-2299168 en vragen naar Henny. Henny houdt praktijk op woensdagmiddag en -avond.
Heb je een specifieke klacht?
Darmen zijn ons tweede brein. Belangrijk dus om hier goed voor te zorgen. Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is? En wat u hier aan kunt doen? Informeer naar onze mogelijkheden.
✔️ Advies op maat
✔️ Persoonlijke benadering
✔️ House for Care heeft jarenlang ervaring
Wat is goed voor je darmen?
Een pasgeboren baby produceert nog weinig maagzuur. Hierdoor kunnen bacteriën eenvoudig de maag passeren, het lichaam binnenkomen en zich vestigen op de darmwand. De opbouw van de microbiota (kolonisatie van bacteriën) gebeurt volgens een vast patroon waarbij er zich eerst aerobe bacteriën in de darm vestigen, die de aanwezige zuurstof verbruiken. Hierdoor ontstaan al snel de juiste omstandigheden voor de facultatief anaerobe bacteriën, zoals melkzuurbacteriën. In het maag-darmkanaal is er daardoor steeds minder en minder zuurstof beschikbaar, zodat uiteindelijk ook de anaerobe bacteriën zich in de darm kunnen handhaven en in aantal kunnen toenemen. De pasgeborene komt steeds opnieuw in aanraking met elke keer weer andere bacteriën en zo kan de microbiota zich verder ontwikkelen tot een complexe variatie van honderden soorten bacteriën, die voor elk van ons weer anders is.
Het immuunsysteem controleert deze ontwikkeling. De jonge baby heeft de nodige beschermfactoren meegekregen van zijn moeder om de eerste weken door te komen, maar zal door die vele contacten met de omgevingsbacteriën al snel zijn of haar eigen immuunsysteem moeten opbouwen.
In de dikke darm bevinden zich per gram ontlasting honderd miljard bacteriën. In de dunne darm worden minder bacteriën aangetroffen. De darmbacteriën werken zo nauw samen met de darmwand en het immuunsysteem dat zij, als het ware, een orgaan vormen. Eencellige gisten zoals Candida, zijn in lage aantallen aanwezig in de darm. Als deze gisten toenemen kan dit voor klachten zorgen, omdat de darmflora uit balans raakt. Het is dan belangrijk dat u uw best doet om de darmflora herstellen.