fbpx
 

Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is?

 

Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is?

Darmflora

Door verschillende oorzaken kan uw darmflora, de microbiota, uit balans raken. Dit wordt ook wel ‘dysbiose’ genoemd. U wil dan het liefst zo snel mogelijk uw darmflora herstellen. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica heeft invloed op de balans van uw darmflora, maar voeding en leeftijd zijn ook belangrijke factoren. De hoeveelheid bifidobacteriën neemt bijvoorbeeld aanzienlijk af op latere leeftijd. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat het percentage bifidobacteriën in de darmflora bij ouderen mensen ongeveer 1% is, terwijl dit bij volwassenen nog zo’n 3% tot 6% van de totale darmflora is!

Darmflora herstellen

Een dysbiose wordt geassocieerd met verschillende ziektebeelden, zoals chronische darmontstekingen. Een deel van de bacteriën die zich in de microbiota bevinden is bekend. Dit kunnen we vergelijken met het topje van een ijsberg. Het grootste deel van de darmflora is immers nog onbekend terrein. Vandaar dat het nog niet mogelijk is om een complete microbiota in kaart te brengen. Met behulp van DNA-technieken wordt geprobeerd om ook de andere aanwezige micro-organismen te ontdekken en herkennen.

Onze spijsvertering wordt ondersteund door alle bacteriën die in de darmen zitten, dat zijn er honderdduizend miljard. Tien keer zoveel als het totaal aantal lichaamscellen. Al die bacteriën samen worden de darmflora (microbiota) genoemd. De darmflora doet veel goeds voor ons lichaam. Onze stoelgang en een goed werkend immuunsysteem wordt hierdoor verzorgd.

Darmflora baby

Tijdens de bevalling komt een baby voor het eerst met bacteriën in aanraking: door contact met het geboortekanaal en uitgebreid contact met de moeder en de omgeving na de geboorte. De bacteriën waarmee het kind in de eerste periode in aanraking komt, bepalen grotendeels de samenstelling van de darmflora. Een kind dat via een keizersnede geboren wordt, heeft daarom initieel ook een andere samenstelling van de microbiota dan een baby die op de vaginale manier op de wereld komt. De darmflora van baby’s die via een keizersnede geboren zijn vragen dus andere en eventueel extra actie dan baby’s die vaginaal ter wereld komen. De kolonisatie van bifidobacteriën in de darmen is pas 30 dagen na de geboorte op hetzelfde niveau als bij kinderen die via een vaginale bevalling ter wereld komen.

Plan een afspraak in!

Wat is een goede darmflora?

De gunstige darmbacteriën remmen de groei van schadelijke micro-organismen. Plantenvezels zijn de voeding voor bacteriën, die op hun beurt weer gezonde vetzuren aanmaken. Daarnaast produceren ze slijm dat bijdraagt aan een goede weerstand. Ook programmeren ze immuun cellen en produceren ze hersenhormonen. Bacteriën doen dit in een complexe relatie met hun gastheer, de darm. Deze nauwe samenwerking en wederzijdse afhankelijkheid tussen organismen wordt symbiose genoemd. Darmaandoeningen en darminfecties kunnen in feite alleen worden begrepen als ze in relatie tot het darm-microbioom gezien worden.

Belangrijke elementen voor een gezonde en goede darmflora zijn:

 • De zuurgraad van de darminhoud
 • De aantallen gisten en schimmels
 • Immunoglobuline
 • Calprotectine en andere stoffen die duiden op een darmontsteking
 • Galzouten

Afname van de diversiteit wordt veroorzaakt door:

 • Het gebruik van voeding die uit genetisch gemanipuleerde producten is vervaardigd
 • Suikers
 • Het gebruik van plantaardig olie
 • Smaakstoffen
 • Chemicaliën
 • Antibiotica

Symptomen van een dalende darmflora

Een daling van de aantallen goede bacteriën en een overgroei van het aantal schadelijke bacteriën, gaat gepaard met:

 • Een opgezette buik
 • Winderigheid
 • Een afwijkend ontlastingspatroon
 • Een sterk ruikende ontlasting
 • Een toename van gisten
 • Ontstekingsreacties
 • Depressiviteit
 • Vermoeidheid
 • Klachten die ontstaan na een antibioticumkuur

Darmflora onderzoek

Darmen zijn ons tweede brein. Belangrijk dus om hier goed voor te zorgen. Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is? En wat u hier aan kunt doen? Informeer naar onze mogelijkheden.

U kunt een mail sturen naar mail@aquasund.nl of bellen naar 010-2299168 en vragen naar Henny. Henny houdt praktijk op woensdagmiddag en -avond.

Plan een afspraak in!

Had al jarenlang last van allerlei (stressgerelateerde) rugklachten. Met frequente rugmassages door fysiotherapeut Marlies Ottevanger is mijn situatie zeer sterk verbeterd! Een onderhoudsmassage op regelmatige basis is voor mij het geheim gebleken. House for Care is een heel prettige plek en over de ondernemende Marlies Ottevanger niets dan goeds! Met de andere behandelingen in House for Care heb ik geen ervaring. Marlies is zeer kundig, betrokken, empathisch. Erg aan te raden. Tevreden en trouwe klant.

House for care staat waar de naam voor staat. Ik kwam voor het eerst bij Marlies omdat ik last van littekenweefsel na een borst amputatie. Marlies is zeer kundig, voorzichtig, maar grondig te werk gegaan en heeft de klachten zo goed, als het kan na een operatie, kunnen verhelpen.
Maar van het een kwam het ander. Lpg behandeling voor buik en benen met zichtbaar resultaat en 2x in de week de Miha training zorgden ervoor dat mijn conditie sterk verbeterde. Nogmaals House for Care staat voor je klaar. Voor de innerlijke mens als voor het uiterlijke. Een compleet plaatje met fijne mensen die naar je luisteren en helpen waar mogelijk.

In 2018 ben ik in contact gekomen met Marlies. Ik had klachten van tintelde handen en een dood gevoel in mijn armen. Dit was tijdens mijn werk waardoor ik bepaalde werkzaamheden niet meer kon uitvoeren maar vooral in de nacht, waardoor ik ook geen goede nacht rust meer had met gevolg dat ik ook weer andere klachten kreeg. Marlies zei ik ga een Dry Needling behandeling bij je doen. Na die eerste behandeling wat best wel een beetje vervelend aan voelt, Werd ik de andere ochtend wakker en ik had die nacht geen tintelende handen en geen dood gevoel in mijn armen,ik had voor het eerst in eigenlijk jaren weer een hele nacht door geslapen. Na de behandelingen die daar op volgenden ging het goed op mijn werk. Nu doe ik af en toe een onderhoud behandeling en dat werkt super. Ook kom ik bij Flavio Andrade eens in de zoveel weken voor mijn rug. Door deze twee mensen kan ik mijn werk en de dingen doen en blijven doen die ik graag doe.

Al een geruime tijd kampte ik met vervelende overgangsklachten.

Wat ben ik blij dat ik House For Care heb ontdekt, het is een fijne plek met vriendelijke en deskundige specialisten met een grote diversiteit aan behandelingen, waaronder het detox voetenbad waar ik heerlijk van genoten heb.

Zelf had ik het idee dat mijn lichaam niet meer wilde. Mijn benen deden in de avond zo een pijn en voelde aan als betonpalen. Marlies was mijn reddende engel. De problemen zaten in mijn rug wat uitstraalde naar mijn benen. Daar kwam bij, door wat graaf werk, dat er ook wat psychische dingen waren waar aan gewerkt kon worden. Ze heeft ons heel fijn aan een coach geholpen. Met wat masseren, dry needling en cuppen kan ik zeggen dat ik me bijna weer helemaal jong voel. Er hangt daar een gezellige sfeer, je wordt er gastvrij ontvangen, ze kijken iets verder dan alleen het probleem waar je mee komt. Het is daar breed opgezet, met veel facetten die goed voor je lichaam en geest zijn.

Heb je een specifieke klacht?

Darmen zijn ons tweede brein. Belangrijk dus om hier goed voor te zorgen. Veel van onze fysiek, maar ook emotionele klachten, vinden hun oorsprong in onze darmen. Wilt u weten of dat bij u ook het geval is? En wat u hier aan kunt doen? Informeer naar onze mogelijkheden.

✔️ Advies op maat
✔️ Persoonlijke benadering
✔️ House for Care heeft jarenlang ervaring

Gezondheid scan

Wat is goed voor je darmen?

Een pasgeboren baby produceert nog weinig maagzuur. Hierdoor kunnen bacteriën eenvoudig de maag passeren, het lichaam binnenkomen en zich vestigen op de darmwand. De opbouw van de microbiota (kolonisatie van bacteriën) gebeurt volgens een vast patroon waarbij er zich eerst aerobe bacteriën in de darm vestigen, die de aanwezige zuurstof verbruiken. Hierdoor ontstaan al snel de juiste omstandigheden voor de facultatief anaerobe bacteriën, zoals melkzuurbacteriën. In het maag-darmkanaal is er daardoor steeds minder en minder zuurstof beschikbaar, zodat uiteindelijk ook de anaerobe bacteriën zich in de darm kunnen handhaven en in aantal kunnen toenemen. De pasgeborene komt steeds opnieuw in aanraking met elke keer weer andere bacteriën en zo kan de microbiota zich verder ontwikkelen tot een complexe variatie van honderden soorten bacteriën, die voor elk van ons weer anders is.

Het immuunsysteem controleert deze ontwikkeling. De jonge baby heeft de nodige beschermfactoren meegekregen van zijn moeder om de eerste weken door te komen, maar zal door die vele contacten met de omgevingsbacteriën al snel zijn of haar eigen immuunsysteem moeten opbouwen.

In de dikke darm bevinden zich per gram ontlasting honderd miljard bacteriën. In de dunne darm worden minder bacteriën aangetroffen. De darmbacteriën werken zo nauw samen met de darmwand en het immuunsysteem dat zij, als het ware, een orgaan vormen. Eencellige gisten zoals Candida, zijn in lage aantallen aanwezig in de darm. Als deze gisten toenemen kan dit voor klachten zorgen, omdat de darmflora uit balans raakt. Het is dan belangrijk dat u uw best doet om de darmflora herstellen.